Kollégium

Kollégiumunk tanulásban és értelmileg akadályozott tanulóknak nyújt lakhatást óvodástól a szakiskola, ill. a készségfejlesztő iskola befejezéséig. Olyan gyerekek a lakóink, akik nem tudnak napi szinten lakhelyükről bejárni az iskolába. A kollégium kiemelt célja, hogy tanulóink számára megteremtse a feltételeket az iskolai tanulmányok sikeres folytatásához, kiegészítse a családi és iskolai nevelést, oktatást, egyúttal szociális gondoskodást, biztonságot nyújtson.

A kollégiumi napirend igazodik az iskola céljaihoz és működéséhez. A délutánokban segítjük a tanulók eredményes tanulását, felzárkózását, önálló életvitelre való felkészítését. A kollégiumi nevelés és oktatás ugyanúgy igazodik a társadalmi elvárásokhoz és a kompetencia alapú pedagógiai tevékenységekhez, mint ahogyan ezt Pedagógiai Programunkban megfogalmaztuk. A tehetséggondozás, felzárkóztatás szerint sokoldalúan történik és a gyerekek egyéni igényeihez, képességszintjéhez igazodik.

A kollégiumi férőhelyeink száma: 82 fő. A lányok és fiúk elkülönítetten, külön szinten kerülnek elhelyezésre 4 és 8 férőhelyes szobákban. A lányok részére az első emeleten 7 háló, a fiúk részére a második emeleten 11 háló működik. A kollégiumban a diákok részére napi ötszöri étkezés biztosított.

Jelenleg nyolc kollégiumi csoport működik. A kollégiumi nevelőtanárok munkáját 11 fő teljes- vagy részmunkaidős gyógypedagógiai asszisztens és gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelő munkatárs segíti.

A kollégiumi élet szervezésénél kiemelt figyelmet kívánunk fordítani a hagyományőrzésre, a népi szokások felelevenítésére, a nemzeti ünnepeinkre való megemlékezésre, valamint kulturális programok szervezésére. Ezeket az eseményeket az ún. „Mindent Bele Csütörtök” elnevezésű, az egész tanéven átívelő programsorozat keretében valósítjuk meg. Ezeken az alkalmakon megemlékezhetünk hazánk nagy történelmi eseményeiről, hagyományairól, népi szokásairól. Természetesen van Mikulás várás, adventi készülődés, farsangolás, húsvét és gyermeknap. Tanulóink rendszeresen látogathatnak külső, városi programokat: mozi és színházi előadásokat, zenei koncerteket, kiállításokat.

A kiemelt feladatok mellett nagy hangsúlyt fektetünk a mindennapos testmozgásra, valamint a zenei nevelésre is. A már régóta működő zenedélután évfolyamonként, közös énekléssel, hangszerekkel való ismerkedéssel jól bevált szabadidős tevékenység.

Dark mode powered by Night Eye
Megszakítás